Marcel van Hooijdonk: Verduurzamen van vastgoed is slim investeren

Duurzaamheid is een actueel onderwerp dat veel mensen bezighoudt. En met goede reden: we worden er uiteindelijk allemaal een beetje beter van. Ook vastgoedbeheerder Marcel van Hooijdonk ziet kansen in duurzaamheid. In dit geval in het verduurzamen van zijn panden. In dit interview vertelt hij over zijn bevindingen, lopende projecten en de kansen die er nog liggen. Als we Marcel mogen geloven, valt er nog veel te winnen.  

Door Marcel van Hooijdonk

Het verduurzamen van panden, waar moeten we dan aan denken? 

“Het belangrijkste wat we nu doen, is zonnecollectoren”, vertelt Marcel. “Even voor de beeldvorming: je hebt een paneel, daar schijnt de zon op en dat paneel wordt warm. In de boiler bij het paneel zit koud tapwater. De collectoren meten het temperatuurverschil tussen het paneel en het tapwater. Zodra het paneel warmer wordt door de zon, pompt ie het tapwater rond. Het water wordt zo warmer, het paneel koelt weer af en de cyclus begint opnieuw. Zo kun je een boiler van 200 liter in zijn geheel opwarmen zodat je in huis gebruik van kan maken van warm water. In de zomer kan het water wel 80 graden worden. Dan kun je spreken van 100% opwekking door de zon. In de lente en andere seizoenen zal dit minder zijn, maar als je van 10 graden, 30 graden kan maken, heb je ook al veel gewonnen.” 

Heb je dit al bij veel panden toegepast? 

“Ons eerste testproject met vier woningen is nu gereed. Hier hebben we zowel zonnecollectoren als zonnepanelen geplaatst. Warm water en elektra; allemaal uit de zon”, zegt Marcel met een glimlach. “Maar, de ontwikkeling heeft best lang geduurd. Dit soort dingen gaan niet vanzelf, daar gaat tijd inzitten. Helemaal als je het allemaal zelf wil doen.” 

Waarom wil je het allemaal zelf doen? 

Vanuit mijn scheikundige achtergrond vind ik het ontzettend leuk om me te verdiepen in techniek. Ik wil snappen hoe iets werkt. Daarom heb ik zelfs een cursus zonnepanelen ontwerpen gevolgd. Ik begrijp nu de systematiek en kan kabeldiktes en opbrengsten berekenen”, zegt Marcel. “Daarnaast is het qua kosten ook een stuk aantrekkelijker om het zelf te doen.”  

En hoe ga je vanaf hier verder? 

“De bedoeling is nu om dit verder uit te rollen over al mijn panden. Dat doen we pand voor pand, te beginnen met de panden waarbij de systemen een beetje redelijkerwijze toegepast kunnen worden. Soms is het namelijk lastiger qua vergunningen of uitvoering. Maar er staan al wat nieuwe projecten op planning. Het materiaal staat in ieder geval klaar”, zegt Marcel. 

Is dit het eerste wat je doet aan verduurzaming? 

“Iets wat ik al veel langer doe, is het plaatsen van HR++ glas. Dit is lang niet overal even makkelijk”, benadrukt Marcel, “denk bijvoorbeeld aan een rijksmonument met schuiframen van enkel glas. Milieutechnisch gezien zijn het verschrikkelijke dingen. Naast het enkel glas sluiten ze vaak ook gewoon niet goed af. Dat los ik dan op met een voorzetraam met HR++ glas. Zo creëer je eigenlijk driedubbelglas mét isolatieruimte ertussen. Dat is de beste oplossing. Net als het plaatsen van HR++ glas, is het isoleren van gevels iets wat ik eigenlijk standaard doe. Onderaan de streep bespaart het veel stookkosten.” 

Ligt je focus vooral op rijksmonumenten? 

“Oh nee hoor, daar komt alleen vaak iets meer werk bij kijken”, zo zegt Marcel. “Iets anders wat ik bij grote panden bijvoorbeeld ook al doe, is warmteterugwinning. Dit houdt in dat ik oude ventilatoren of luchtbehandelingskasten die lucht afzuigen en inblazen, vervang door een ‘warmte-terugwin-unit’. Hierbij breng je de warme luchtstroom van binnen en de koude luchtstroom van buiten met elkaar in aanraking met een soort platenwisselaars. De luchtstromen komen met elkaar in contact maar blijven wel gescheiden; het is tenslotte ‘vieze’ en ‘schone’ lucht. Het enige wat ze uitwisselen, is temperatuur. De warmte drijft over zodat je met 85% rendement de warmte van binnen terug kunt winnen”, legt Marcel uit. 

Wil je dit ook over al je panden uitrollen? 

“Dit wil ik naast grote panden, ook steeds meer voor kleine panden gaan doen. Dat doe ik dan wel wanneer er sprake is van een verbouwing”, voegt Marcel toe. “Kleinere panden zoals woningen hebben vaak niet het kanalenstelsel voor zowel luchttoevoer als -afvoer om dit systeem te kunnen laten werken. Dat moet dan eerst geïnstalleerd worden, maar daar moet je alles voor overhoop halen.” 

Klinkt allemaal heel goed uitgedacht, maar ook heel technisch. Krijg je hier advies in? 

“Tijdens zo’n cursus vraag ik die mensen natuurlijk het hemd van het lijf, maar verder doe ik het allemaal zelf. Ik ga niet een bedrijf bellen met de vraag of ze een offerte kunnen uitbrengen om zo’n systeem voor me te maken, dat schiet niet op. Het moet financieel ook aantrekkelijk blijven”, vindt Marcel. 

Waarom vind je het belangrijk om je panden te verduurzamen? 

“Ik vind het vooral een hele mooie gedachte dat we warm water en elektriciteit direct uit de zon kunnen halen”. Hij glimlacht een beetje. “Daarnaast is het economisch gezien een interessant besparingsmodel en je krijgt er mooie subsidies voor”, zegt Marcel. Hij gaat verder: “Natuurlijk is het belangrijk om ermee bezig te zijn, maar wat ik doe is een druppeltje op een gloeiende plaat. Ik leef niet in de waan dat ik echt een verschil maak. Ik vind het vooral léúk om ermee bezig te zijn. De techniek interesseert me mateloos en er is nog zoveel mogelijk!” 

Kun je hier een voorbeeld van geven?  

“Ik zal proberen om het verhaal niet te technisch te maken”, zegt Marcel lachend. “Ik kan hier uren over doorpraten, maar PCM (Phase Change Material) is bijvoorbeeld een faseovergangsmateriaal wat zich heel goed leent voor het opslaan en afgeven van warmte. PCM is een soort zout dat smelt bij een bepaalde temperatuur. Als het smelt, neemt het warmte op en deze warmte kan vervolgens later op de dag weer gebruikt worden voor het verwarmen van water, lucht of bijvoorbeeld de vloerverwarming. Hier zit veel potentie in, dus daar verdiep ik me graag nog verder in”. Hij vertelt verder: “De opslag van duurzaam gewonnen energie vormt nu eenmaal de grootste uitdaging. Een elektrische warmtepomp is bijvoorbeeld iets wat wellicht in de toekomst aantrekkelijk zou zijn, maar wat pas écht effect heeft als de elektriciteit waar hij op draait ook duurzaam opgewekt is. Dus niet door het verstoken van steenkool. Ik denk dat veel mensen zich dit niet beseffen.” 

“Er is overigens ook nog een systeem wat ik kan toevoegen aan de zonnecollectoren waardoor deze zelfs in de winter goed werken. Dit is iets wat scherp op mijn netvlies staat, maar wat momenteel gewoon nog niet rendabel is”, voegt Marcel toe. 

Zijn de resultaten van je acties al merkbaar? 

“Dat is nu nog te vroeg om te zeggen, vooral omdat we pas een project met zonnepanelen en -collectoren operationeel hebben, maar ik heb er grenzeloos vertrouwen in!”, zegt Marcel met overtuiging.