- U bevindt zich hier:
- Zuylenstaete Vastgoed BV
- Nieuws en actualiteiten
- Er is maar één oplossing: Bijbouwen
Er is maar een oplossing, bijbouwen! | Marcel van Hooidonk
De woningmarkt loopt vast. Er is te weinig aanbod en te veel vraag. Om de woningmarkt te reanimeren moet er een noodplan komen. Hier pleit makelaarsvereniging NVM voor.
Er wordt te weinig aan gedaan
De overheid moet zich gaan focussen op het bijbouwen van woningen. Zo is Marcel van Hooijdonk van mening dat de wetgeving versoepelt moet worden zodat het aantrekkelijker wordt om te bij-/verbouwen. Maand op maand wordt er een nieuw woningmarkt record verbroken. Een gemiddeld huis kost nu ruim 10% meer dan vorig jaar. Prijzen waar starters niet tegenop kunnen. Dat zal op korte termijn ook niet wijzigen. Er is sprake van een daling van 12% in het aantal verkochte woningen.
Nu of nooit
Er is sprake van een enorm tekort aan woningen, dit is de oorzaak voor de prijsstijgingen en het dalende aantal verkopen waar nu sprake van is. De doelstelling die nu gesteld wordt is: minstens 1 miljoen nieuwe huizen bouwen in 2030. Dit komt neer op 75.000 per jaar. Volgens het NVM zal deze doelstelling niet behaald worden als er niets verandert. “Een nationaal woningbouwplan” zou volgens Ger Jaarsma de voorzitter van NVM de enige oplossing zijn.
Te veel ruzie onderling, vindt Marcel van Hooijdonk
Op dit moment is er onvoldoende samenwerking tussen lokale overheden, woningcorporaties en marktpartijen. In tegendeel zelfs, ze werken elkaar alleen maar tegen. Daar komt ook nog eens bij dat de bouwsector kampt met aanhoudende personeelstekorten. Volgens Marcel van Hooijdonk zou de overheid iedere vorm van nieuwbouw juist moeten stimuleren.
Buitenlandse kopers op de woningmarkt
Starters hebben het nadeel dat het hun meer tijd kost om de financiering rond te krijgen. Doorstromers en beleggers hebben hier namelijk veel minder moeite mee. Het komt ook steeds vaker voor dat expats een huis gaan kopen in plaats van huren. In sommige gevallen worden ze hierbij geholpen door hun werkgevers. Die kopen volledige huizenblokken op om aan hun werknemers te bieden. Al deze ontwikkelingen zorgen er voor dat starters steeds vaker buitenspel worden gezet.